Γναθοπροσωπική

Η EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ διαθέτει μια σύγχρονη, πλήρως εξοπλισμένη Κλινική Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής που στελεχώνεται από μία ομάδα άρτια εκπαιδευμένων χειρουργών που καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδικότητας. Αναλυτικότερα, οι υπηρεσίες που παρέχονται από το Τμήμα περιλαμβάνουν:

 

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Στο δέρμα του προσώπου εμφανίζονται τόσο καλοήθεις βλάβες, όπως σπίλοι, θηλώματα, σμηγματογόνοι κύστεις, όσο και κακοήθεις, όπως ακανθοκυτταρικά  ή βασικοκυτταρικά καρκινώματα ή και μελανώματα. Κάθε δερματική βλάβη του προσώπου με μεταβολή ως προς το μέγεθος, χρώμα ή και την υφή θα πρέπει να εξετάζεται από έμπειρο στο αντικείμενο αυτό χειρουργό. Η χειρουργική θεραπεία των καλοήθων και κακοήθων βλαβών του προσώπου θα πρέπει να επιτυγχάνει ένα διπλό στόχο: πρώτον, την πλήρη αφαίρεση της βλάβης και δεύτερον, την αισθητική και λειτουργική αποκατάσταση του προσώπου. Η αποκατάσταση αυτή είναι σήμερα δυνατή με μια πληθώρα χειρουργικών τεχνικών πλαστικής αποκατάστασης που χρησιμοποιούν δέρμα, βλεννογόνο ή και χόνδρο από γειτονικές περιοχές του προσώπου και που περιλαμβάνουν κατά το δυνατό μικρές τομές, καλά κρυμμένες στις φυσικές αύλακες και ρυτίδες του δέρματος.

  • ΟΡΘΟΓΝΑΘΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Η ορθογναθική χειρουργική έχει ως στόχο την αντιμετώπιση των σκελετικών δυσαναλογιών των γνάθων (μεγάλο ή μικρό σαγόνι/πηγούνι), ώστε να αποκατασταθεί τόσο η αισθητική του προσώπου, όσο και οι διαταραχές στην σύγκλειση των δοντιών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα καλύτερη ομιλία και μάσηση, καθώς και στοματική υγεία. Η διόρθωση των σκελετικών δυσαναλογιών των γνάθων απαιτεί πάντα τη συνεργασία του γναθοπροσωπικού χειρουργού με ορθοδοντικό. Η ομάδα της Γενικής κλινικής αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των περιστατικών αυτών σε συνεργασία με τον θεράποντα ορθοδοντικό (εφόσον υπάρχει) ή με τους ορθοδοντικούς της ομάδας. Το χειρουργείο μπορεί να πραγματοποιηθεί όταν ολοκληρωθεί η σκελετική ανάπτυξη των γνάθων, δηλαδή περίπου μετά την ηλικία των 18 στα αγόρια και των 16 στα κορίτσια.

Οι μεμονωμένες δυσαναλογίες του πηγουνιού αποτελούν λιγότερο σύνθετες περιπτώσεις και διορθώνονται χειρουργικά με γενειοπλαστική, χωρίς να απαιτούν τη συμβολή της ορθοδοντικής θεραπείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιπτώσεις ασθενών με αποφρακτική άπνοια ύπνου (sleepapnea),η ορθογναθική χειρουργική αποτελεί τη μοναδική και σωτήρια θεραπεία. Στις περιπτώσεις αυτές επιλύει η χειρουργική των γνάθων το πρόβλημα του αεραγωγού, βελτιώνοντας δραματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

 

  • ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Στη EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, η ομάδα της Γναθοπροσωπικής Χειρουργική αναλαμβάνει την υπεύθυνη αντιμετώπιση κακοήθων και καλοήθων βλαβών κεφαλής και τραχήλου. Ο καρκίνος του στόματος και του στοματοφάρυγγα είναι η έκτη σε συχνότητα κακοήθης νόσος του ανθρωπίνου σώματος και συνήθως σχετίζεται με την χρόνια έκθεση στη βλαπτική επίδραση του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ. Για αυτό το λόγο οποιαδήποτε αλλοίωση στο στόμα που δεν υποχωρεί μέσα σε 2 εβδομάδες πρέπει να ελέγχεται από ειδικό. Η αντιμετώπιση του καρκίνου κεφαλής και τραχήλου είναι μια σοβαρή υπόθεση, που απαιτεί έμπειρη χειρουργική ομάδα, η οποία θα αφαιρέσει τον όγκο ριζικά και προσεκτικά. Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης μπορεί επιπλέον να είναι απαραίτητη η χειρουργική αφαίρεση λεμφαδένων της μίας ή και των δύο πλευρών του λαιμού (τραχηλική λεμφαδενεκτομή), όπως επίσης και η χορήγηση ακτινοθεραπείας ή/και χημειοθεραπείας μετά την επέμβαση.

                        Στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου εμφανίζονται και καλοήθεις όγκοι οι οποίοι είναι απλούστεροι στην αντιμετώπισή τους σε σχέση με τους κακοήθεις, καθότι απαιτούν λιγότερο εκτεταμένες χειρουργικές επεμβάσεις. Οι όγκοι αυτοί έχουν καλή πρόγνωση και σπάνια εξελίσσονται σε κακοήθεις. Υπάρχουν βέβαια και καλοήθεις όγκοι, όπως το αδαμαντινοβλάστωμα και ο κερατινοποιούμενος οδοντογενής όγκος των γνάθων (κερατινοκύστη), το πολύμορφο αδένωμα της παρωτίδας κλπ. που παρουσιάζουν τάση για υποτροπή, καθώς και πιθανότητα κακοήθους εξαλλαγής (σπάνια).

Πολλές φορές ενάς διογκωμένος λεμφαδένας στο λαιμό είναι καλοήθης και οφείλεται σε αθώα αίτια όπως για παράδειγμα μία φλεγμονή του φάρυγγα. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένας λεμφαδένας που είναι αντιληπτός από τον ασθενή και δεν υποχωρεί σε διάστημα 2 εβδομάδων θα πρέπει να ελέγχεται από ειδικό. Ο λόγος είναι  ότι κάποιες κακοήθεις νόσοι εμφανίζονται με τη μορφή διογκωμένων λεμφαδένων (π.χ λέμφωμα, μετάσταση κλπ.) και καθιστούν έτσι απαραίτητη τη πλήρη διερεύνησή τους. Η ομάδα μας αναλαμβάνει τη λήψη βιοψιών από τραχηλικούς λεμφαδένες ή άλλες βλάβες του λαιμού.

 

 

  • ΓΝΑΘΟΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΑΥΜΑ (ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ ΓΝΑΘΩΝ, ΖΥΓΩΜΑΤΙΚΟΥ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΟΣ, ΟΦΘΑΛΜΙΚΟΥ ΚΟΓΧΟΥ ΚΛΠ)

Το γναθοπροσωπικό τραύμα , εκτός από αισθητικές συνέπειες (π.χ μια εμφανή ουλή λόγω του σκισίματος του δέρματος του προσώπου, μια επιπέδωση στα ῝μήλα῝ του προσώπου λόγω κατάγματος του ζυγωματικού οστού κλπ.), μπορεί να προκαλέσει και λειτουργικά προβλήματα όπως π.χ διπλωπία (῝τα βλέπουμε διπλά῍) σε ένα σπάσιμο της οστέινης βάσης του ματιού, αδυναμία κλεισίματος των δοντιών λόγω κατάγματος της γνάθου κλπ. Η χειρουργική αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται στη Γενική Κλινική από έμπειρη χειρουργική ομάδα που ανταποκρίνεται στις υψηλές αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις των καταγμάτων αυτών.

 

  • ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ(ΚΟΣΜΕΤΙΚΗ) ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

        

Η ομάδα της Γναθοπροσωπικής χειρουργικής της Γενικής κλινικής αναλαμβάνει την ολοκληρωμένη και εξατομικευμένη αντιμετώπιση περιπτώσεων κοσμετικής ιατρικής με τις πλέον σύγχρονες και αξιόπιστες τεχνικές. Οι υπηρεσίες που παρέχονται στον τομέα αυτό περιλαμβάνουν:

 

- BOTOX®

         Το BOTOX® είναι σήμερα η συχνότερα εφαρμοζόμενη ελάχιστα παρεμβατική μέθοδος στον τομέα της αισθητικής χειρουργικής. Πρόκειται για μια ουσία, η οποία εγχύεται τοπικά στο δέρμα με μια πολύ μικρή βελόνα και αδρανοποιεί πρόσκαιρα τη σύνδεση μεταξύ νεύρων και μυών παρεμποδίζοντας τη μυική σύσπαση. Έτσι εξαφανίζονται οι ρυτίδες του δέρματος που οφείλονται στην σύσπαση των μυών.

         Οι περιοχές στις οποίες εφαρμόζεται το BOTOX®είναι το μέτωπο, το μεσόφρυο, το “πόδι της χήνας” στο πλάι των βλεφάρων, η μύτη, το πηγούνι, η περιοχή γύρω από το στόμα και ο λαιμός. Μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί η υπερτροφία των μασητήρων (μὐες στα μάγουλα), καθώς και κάποιες λειτουργικές ασυμμετρίες του προσώπου. Η μέθοδος εφαρμόζεται και στον επίμονο βρουξισμό (σφίξιμο των δοντιών συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας) που δεν βελτιώνεται με συντηρητικά μέτρα, αλλά και στις ημικρανίες.

 

-ΕΝΕΣΙΜΟ ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ

 

         Η έγχυση του υαλουρονικού οξέος στο δέρμα του προσώπου γίνεται με μία μικρή βελόνα και ενδείκνυται όταν απαιτείται αύξηση του όγκου επιφανειακά ή σε βαθύτερα στρώματα ἠ ακόμη και για διόρθωση ουλών. Παραδείγματα εφαρμογών του υαλουρονικού οξέος είναι η δημιουργία περιγράμματος και αύξηση του όγκου του άνω και κάτω χείλους, η εξάλειψη έντονων ρινοχειλικών αυλάκων, η εξάλειψη των ρυτίδων ανάμεσα στα φρύδια, η βελτίωση της εμφάνισης της περιοχής κἀτω και γύρω από τα μάτια, το ´σβήσιμο´´ των ρυτίδων γύρω από το στόμα (ρυτίδες του καπνιστή), η βελτίωση της εμφάνισης βαθειών ουλών κλπ.

 

-ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

 

         Ένα αρχαίο ρητό λέει πως “τα μάτια είναι παράθυρο στην ψυχή μας”. Είναι αλήθεια πως κοιτώντας απλώς κάποιον στα μάτια, μπορεί να καταλάβει κανείς το συναίσθημα που βιώνει εκείνη τη στιγμή.  Αυτή η μοναδική εκφραστική ικανότητα οφείλεται σε όλες τις δομές που περιβάλλουν και στηρίζουν το βολβό του ματιού. Καθώς ο άνθρωπος μεγαλώνει, οι στηρικτικοί αυτοί ιστοί υφίστανται μεταβολές που πολλές φορές προσδίδουν μια ψευδή όψη κούρασης ή καταπόνησης. Μερικές από τις μεταβολές αυτές είναι η περίσσεια δέρματος στο άνω βλέφαρο, η βλεφαρόπτωση, η πρόπτωση λίπους, η χαλάρωση του κάτω βλεφάρου, η ρυτίδωση του δέρματος και η πτώση του φρυδιού. Σκοπός της βλεφαροπλαστικής είναι να αποκαταστήσει τις μεταβολές αυτές προσδίδοντας στα μάτια τη χαμένη νεανική τους όψη και εκφραστικότητα.

 

-ΩΤΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

                   Η ωτοπλαστική είναι μια επέμβαση που διορθώνει προβλήματα που αφορούν την αισθητική των αυτιών. Η πιο συνηθισμένη επέμβαση περιλαμβάνει τη διόρθωση των αφεστώτων (πεταχτών ) αυτιών. Η ωτοπλαστική μπορεί να γίνει με ασφάλεια αρκετά νωρίς (ήδη από την παιδική ηλικία) , καθότι συμβάλλει σε πολλές περιπτώσεις στη βελτίωση της ψυχολογίας των μικρών ασθενών.

 

     -ΡΥΤΙΔΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΛΑΙΜΟΥ (browlift, facelift, necklift)

                   Η ρυτιδοπλαστική επαναφέρει τους χαλαρούς λόγω της γήρανσης ιστούς στην αρχική τους θέση. Αυτό επιτυγχανεται όχι μόνο με την αφαίρεση της περίσσειας του δέρματος, αλλά κυρίως με την ανάρτηση (τεντωμα) των εν τω βάθει ιστών. Εκτός από την κλασική ρυτιδοπλαστική, υπάρχουν σήμερα αξιόπιστες τεχνικές (MACS facelift) που προσφέρουν καλά αποτελέσματα με μικρότερες τομές και βραχύτερο χρόνο αποθεραπείας.

 

     -ΕΝΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

                            Πολλές φορές το περίγραμμα του προσώπου αποκλίνει από το ιδανικό, είτε λόγω ανατομικής κατασκευής είτε λόγω της διαδικασίας της γήρανσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να τοποθετηθούν σύγχρονα βιοσυμβατά υλικά σιλικόνης στα ζυγωματικά οστά, στο πηγούνι και στις γωνίες της κάτω γνάθου με στόχο τη βελτίωση των αναλογιών του προσώπου.

 

 

  • ΧΕΙΡΟΥΓΙΚΗ ΣΙΑΛΟΓΟΝΩΝ ΑΔΕΝΩΝ

         Παθολογικές καταστάσεις που αφορούν τους σιαλογόνους αδένες περιλαμβάνουν όγκους (καλοήθεις και κακοήθεις), φλεγμονές (σιαλαδενίτιδες), απόφραξη από λίθους (σιαλολιθιάσεις), ἀλλες ειδικές λοιμώξεις (σιαλαδενώσεις), εκφυλίσεις στα πλαίσια συστηματικών νοσημάτων (σύνδρομο Gougerot-Sjögren, σαρκοείδωση) κλπ. Η θεραπεία κάθε παθολογικής κατάστασης είναι διαφορετική και απαιτεί γνώση και εμπειρία.Σημαντικά ανατομικά στοιχεία που αφορούν τη χειρουργική των σιαλογόνων αδένων και πρέπει να διαφυλάσσονται είναι το προσωπικό νεύρο (χειρουργική παρωτίδας και εξωστοματική προσπἐλαση σε χειρουργική υπογναθίου αδένα) και το γλωσσικό νεύρο (χειρουργική υπογναθίου αδένα). Η ομάδα μας αναλαμβάνει τη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση (όπου απαιτείται) όλων των παθήσεων των σιαλογόνων αδένων.

 

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΟΜΑΤΟΣ

Στην EUROMEDICA ΓΕΝΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ γίνονται επεμβάσεις που αφορούν: την αφαίρεση κύστεων των γνάθων, τη χειρουργική εξαγωγή/αποκάλυψη εγκλείστων δοντιών (δόντια που περιβάλλονται από οστό), την ακρορριζεκτομή (επέμβαση που τελείται σε απονευρωμένα δόντια με αλλοιώσεις γύρω από τη ρίζα), τη λήψη βιοψιών από το στοματικό βλεννογόνο, την αφαίρεση μικρών όγκων των μαλακών μορίων του στόματος καθώς και του οστού των γνάθων, τη θεραπεία παθολογικών καταστάσεων των σιαλογόνων αδένων και του ιγμορείου άντρου, τη μεταβολή του όγκου και του περιγράμματος των γνάθων (προπροσθετική χειρουργική) ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση ενός ασθενή με εμφυτεύματα ή οδοντοστοιχίες κλπ..Οι ιατροί της κλινικής είναι στη διάθεση των θεράποντων οδοντιάτρων ή ιατρών άλλων ειδικοτήτων για οποιόδήποτε περιστατικό απαιτεί τη συνεργασία γναθοπροσωπικού χειρουργού.

 

 

  • ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ

Οι εξελίξεις στην τεχνολογία των βιοϋλικών αλλά και στις χειρουργικές τεχνικές καθιστούν σήμερα τα οδοντικά εμφυτεύματα μια ασφαλή και προβλέψιμη λύση για τους ασθενείς και έχουν συμβάλλει κατά πολύ στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Τόσο οι σκληροί όσο και οι μαλακοί ιστοί γύρω από το εμφύτευμα παίζουν σημαντικό ρόλο ώστε να πετύχει κανείς ένα καλό αισθητικό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα που θα έχει αντοχή στο χρόνο.

Σε πολλές περιπτώσεις η αποκατάσταση με εμφυτεύματα είναι σχετικά απλή, διότι υπάρχει επάρκεια οστού και μαλακών μορίων. Κάποιες φορές όμως η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων προβληματίζει, είτε λόγω έλλειψης οστού ή και μαλάκων μορίων είτε λόγω του κινδύνου τραυματισμού σημαντικών ανατομικών δομών όπως είναι το κάτω φατνιακό νεύρο (νεύρο που ελέγχει την αισθητικότητα στο κάτω χείλος) και το ιγμόρειο άντρο. Τότε απαιτούνται περισσότερο σύνθετες επεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η ανύψωση του εδάφους του ιγμορείου άντρου και η τοποθέτηση μοσχευμάτων προκειμένου να επιτευχθεί ένα καλό αποτέλεσμα χωρίς επιπλοκές. Η ομάδα μας αναλαμβάνει εξολοκλήρου την αποκατάσταση με εμφυτεύματα σε συνεργασία με ειδικό προσθετολόγο ή μόνο τα χειρουργικά στάδια σε συνεργασία με τον θεράποντα οδοντίατρο.

 

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΟΒΑΡΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΟΥ, ΓΝΑΘΩΝ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ(ΛΑΙΜΟΥ)

Η ιδιαιτερότητα των λοιμώξεων (εκτεταμένων φλεγμονών) στην περιοχή της κεφαλής και του τραχήλου έγκειται στην πιθανότητα επέκτασης από το στόμα (π.χ νεκρό δόντι, φλεγμονή ούλων γύρω από τους φρονιμήτες, επιμόλυνση κύστης, οστεονέκρωση από διφωσφονικά κλπ.) προς τον εγκέφαλο (δημιουργία εγκεφαλικού αποστήματος), αλλά και προς τον τράχηλο ή και τους πνεύμονες με κίνδυνο ασφυξίας. Η σημασία έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης μιας τέτοιας παθολογικής κατάστασης από έμπειρο ειδικό είναι αυτονόητη.Η θεραπεία των σοβαρών λοιμώξεων της κεφαλής και του τραχήλου περιλαμβάνει σε γενικές γραμμές έναν συνδυασμό ενδοφλέβιας φαρμακευτικής αγωγής και χειρουργικής αντιμετώπισης.

 

  • ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΡΟΤΑΦΟΓΝΑΘΙΚΗΣ ΑΡΘΡΩΣΗΣ

 

Η λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης ρυθμίζεται από μια ομάδα μυών που λέγονται μασητήριοι μύες (μύες που ελέγχουν τη μάσηση) και που μαζί με τα οστά της άρθρωσης καθώς και το δίσκο αποτελούν ένα σύνολο που συνεργάζεται και λειτουργεί σε αρμονία υπό φυσιολογικές συνθήκες. Η διαταραχή αυτής της ισορροπίας επιφέρει προβλήματα και περιγράφεται ως σύνδρομο κροταφογναθικής διαταραχής. Συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν στις περιπτώσεις αυτές είναι ο πόνος που μπορεί να αφορἀ και άλλες περιοχές εκτός της άρθρωσης, οι πονοκέφαλοι, διάφοροι παθολογικοί ήχοι κατά τη μάσηση αλλά και ο περιορισμός της διάνοιξης του στόματος. Η συντριπτική πλειοψηφία των παθήσεων της κροταφογναθικής άρθρωσης θεραπεύεται σἠμερα με φἀρμακα και απλά συντηρητικά μέσα (π.χ ειδικούς ενδοστοματικούς νάρθηκες, πλύσεις/έγχυση φαρμάκων ενδοαρθρικά), ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό των περιπτώσεων θα απαιτήσει χειρουργική επέμβαση. Η ομάδα μας αναλαμβάνει την εξέταση ασθενών με συμπτώματα συνδρόμου κροταφογναθικής διαταραχής και τη θεραπεία τους.

Γνωρίστε τη Γενική Κλινική

Εγγραφή στο Newsletter:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μέλος του
Oμίλου Euromedica

Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2
T.K. 546 45, Θεσσαλονίκη
Τηλ. +30.2310.895100
Fax: +30.2310.847144
e-mail:info@genikikliniki.gr
www.genikikliniki.gr