Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τη μητέρα και το νεογνό

Ο μητρικός θηλασμός συνιστά μια ζωτική συνθήκη για την ανάπτυξη των βρεφών και τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, αφού οι μητέρες αντιλαμβάνονται τη σημασία του για το καλύτερο αύριο των παιδιών τους. Μελέτες έχουν δείξει πως δεν υπάρχει αποτελεσματικότερος τρόπος για τη θωράκιση των βρεφών , αλλά και για τη διατήρηση της καλής υγείας της μητέρας. Άλλωστε ο μητρικός θηλασμός δεν έχει οφέλη μόνο για τα νεογνά και τα βρέφη, αλλά και για τις θηλάζουσες μητέρες. Πάντως στην Ελλάδα τα στατιστικά στοιχεία είναι μάλλον απογοητευτικά, παρόλο που έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν. Έτσι, εκτιμάται ότι ενώ 70% των γυναικών θηλάζουν το παιδί τους την πρώτη μέρα της ζωής του, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 40% τον πρώτο μήνα, υποχωρεί στο 27% στον τρίτο και φτάνει στο 0,8% στον έκτο μήνα.

 

Τα οφέλη για το βρέφος

 

Ποια είναι όμως τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για το βρέφος;

 

  1. Το μητρικό γάλα προσφέρει στο βρέφος αντισώματα από την πρώτη στιγμή, σε μια περίοδο μάλιστα που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα το δικό του ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι προφυλάσσεται από λοιμώξεις, ενώ δημιουργείται μια ασπίδα του οργανισμού για τα επόμενα χρόνια.
  2. Τα ένζυμα του μητρικού γάλακτος διευκολύνουν την πέψη και οδηγούν σε καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
  3. Ένα βρέφος που έχει θηλάσει εμφανίζει μικρότερες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο. Μάλιστα, στην αρχή του θηλασμού το μητρικό γάλα έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.
  4. Ο μητρικός θηλασμός προστατεύει μελλοντικά το παιδί από διαβήτη, αλλεργίες και άσθμα.
  5. Με το μητρικό γάλα μειώνεται το ενδεχόμενο του συνδρόμου του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου.

 

Τα οφέλη για τη μητέρα

 

Πώς όμως ο μητρικός θηλασμός μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα;

 

  1. Μέσω του μητρικού θηλασμού η μητέρα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει μια ισχυρή συναισθηματική σχέση με τοπαιδί της, αξιοποιώντας τον χρόνο που το θηλάζει για να μάθει τις αντιδράσεις του.
  2. Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τη μητέρα να χάσει ευκολότερα τα κιλά της εγκυμοσύνης, χάρη στις περισσότερες θερμίδες που καταναλώνει για την παραγωγή γάλακτος. Είναι ενδεικτικό ότι για την παραγωγή γάλακτος η γυναίκα καταναλώνει το 25% της ενέργειάς της.
  3. Η ωκυτοκίνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του μητρικού θηλασμού βοηθά στην επαναφορά της μήτρας στο φυσιολογικό της μέγεθος.
  4. Μια γυναίκα που θηλάζει τουλάχιστον για 12 μήνες έχει μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Ο μητρικός θηλασμός αντενδείκνυται σε περιπτώσεις που η μητέρα πάσχει από παθήσεις που μπορούν να μεταδοθούν στο βρέφος ή όταν παίρνει φάρμακα και πρέπει να ενημερωθεί σχετικά ο παιδίατρος.

Αρθρογραφία

Εγγραφή στο Newsletter:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μέλος του
Oμίλου Euromedica

Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2
T.K. 546 45, Θεσσαλονίκη
Τηλ. +30.2310.895100
Fax: +30.2310.847144
e-mail:info@genikikliniki.gr
www.genikikliniki.gr