5+1 καλοκαιρινές αλλεργίες

Μπορεί το καλοκαίρι οι συνήθεις αλλεργίες, όπως η αλλεργική ρινίτιδα και το αλλεργικό άσθμα, να βρίσκονται σε ύφεση, κάνουν όμως την εμφάνιση τους άλλες, οι οποίες είναι εξίσου ενοχλητικές και χρειάζονται προσοχή.

Οι καλοκαιρινές αλλεργίες χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες: τις αλλεργικές δερματοπάθειες (κνίδωση από το ψύχος, φωτοδερματίτιδες κτλ), τις αλλεργίες που προκαλούνται από το τσίμπημα εντόμων (μέλισσες, σφήκες, κουνούπια)  και μεδουσών, αλλά και τις τροφικές αλλεργίες.

Οι πιο γνωστές καλοκαιρινές αλλεργίες είναι οι ακόλουθες:

1. Κνίδωση εκ ψύχους: Συνήθης αλλεργική δερματοπάθεια είναι η κνίδωση εκ ψύχους, που προκαλείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ένα σημείο του σώματος έρχεται σε επαφή με κάτι κρύο (για παράδειγμα η επαφή με κάτι από την κατάψυξη), εμφανίζεται εξάνθημα ή πρήξιμο. Επίσης μια απότομη βουτιά σε κρύα θάλασσα μπορεί να προκαλέσει ένα γενικότερο εξάνθημα.

2.Ηλιακή κνίδωση: Σε αυτή την αλλεργική δερματοπάθεια εμφανίζεται εξάνθημα που συνοδεύεται από έντονη φαγούρα εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, υποχωρεί όμως συνήθως σε λίγες ώρες. Κάποιες φορές ο πάσχων μπορεί να την μπερδέψει με έγκαυμα.

3. Φωτοδερματίτιδες:  Κάποια φάρμακα εξωτερικής χρήσης ή καλλυντικά, αλλά και χρόνιες παθήσεις μπορεί να συνοδεύονται από φωτοευαισθησία, που εκδηλώνεται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Καλό είναι να αποφεύγεται ο ήλιος ή να χρησιμοποιείται αντηλιακό.

4. Άλλες δερματίτιδες: Τατουάζ αλλά και διάφορα καλλυντικά του καλοκαιριού (πχ. αντηλιακά) μπορεί να είναι υπεύθυνα για αλλεργικές δερματίτιδες.

5. Αλλεργίες στα τσιμπήματα υμενόπτερων (μέλισσα, σφήκα): Στις πιο ελαφριές περιπτώσεις μπορεί να πρηστεί όλο το χέρι, ακόμα κι αν το τσίμπημα είναι στην άκρη του δαχτύλου ή να προκληθεί κνίδωση, ενώ στις βαριές περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί αλλεργικό σοκ. Συχνές είναι οι αλλεργίες και στο τσίμπημα της θαλάσσιας μέδουσας.

6. Τροφικές αλλεργίες: Το καλοκαίρι, οι συνηθέστερες τροφικές αλλεργίες, προέρχονται από τα θαλασσινά, αλλά και από κάποια φρούτα, όπως είναι τα σύκα, τα σταφύλια και τα ροδάκινα. Συνήθως πρόκειται για μια αλλεργία που αφήνει το αποτύπωμά της στο στόμα και στα χείλη, σε βαριές περιπτώσεις όμως μπορεί να προκληθεί ακόμα και αλλεργικό σοκ.

Εφόσον γνωρίζουμε ότι είμαστε αλλεργικοί, καλό είναι να αποφεύγουμε την πηγή της αλλεργίας. Στην περίπτωση που μας συμβαίνει για πρώτη φορά, είναι σκόπιμο να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια, κυρίως όταν τα συμπτώματα είναι γενικευμένα και υπερβαίνουν αυτά μιας απλής φαγούρας ή ενός εξανθήματος.

Αρθρογραφία

Εγγραφή στο Newsletter:

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ

Μέλος του
Oμίλου Euromedica

Μαρίας Κάλλας 11 και Γραβιάς 2
T.K. 546 45, Θεσσαλονίκη
Τηλ. +30.2310.895100
Fax: +30.2310.847144
e-mail:info@genikikliniki.gr
www.genikikliniki.gr